Gyakori tévhit, hogy a koffeinmentes kávé gyengébb, és összehasonlítva rosszabb ízű a normál kávénál.
A koffeinmentes kávé gondos elkészítés esetén egyáltalán nem rosszabb, mint a normál kávé. Természetesen bizonyos kávé fajták feldolgozásra alkalmasabbak mint más fajták, de ma már a kávéipar célja a minőségi végtermék bemutatása, és egy új kép kialakítása a fogyasztó számára.
Érdekes kísérlet lenne néhány barátot összehívni egy jó minőségű koffeinmentes kávéra és úgy tálalni, hogy ez normál kávé. Minden valószínűség szerint senki nem tudja megmondani a különbséget. A fogyasztó számára gyakorlatilag lehetetlen különbséget tenni a kettő között.
Még a szakértők is nehezen mondják meg, hogy a kávé amit isznak az koffeinmentes vagy sem, hacsak nem végeznek vizsgálatokat előtte és után.
Koffeinmentes Columbia Supremo arabika kávé, amiből széndioxidos eljárással vonják ki a koffeint. A CO2 módszer mentes bármiféle káros anyagtól, magas nyomáson, kizárólag a koffeint távolítja el a kávéból, míg a nagyobb molekulájú, az ízekért felelős összetevőket változatlanul hagyja.